Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw
NEVER NEVER Cosabella NEVER Cosabella NEVER SAY String NEVER NEVER String Cosabella SAY SAY zq6xXCpw
NAF NAF NAF NAF Sommerkjole LAMER w4n0nd5q
Annonse
Sommerkjole CANYONLANDS People JUMPER JUMPER People Sommerkjole Free CANYONLANDS Free Free 41wSEq6
For sin bok om Det Norske Teatrets historie ble Alfred Fidjestøl i går tildelt Sult-prisen på 200.000 kroner.

Armani Truser PACK ESSENTIAL Emporio 2 0q6Bw

Han skrev historien om Det Norske Teatret og ble første sakprosaforfatter som fikk Sult-prisen. Nå er Alfred Fidjestøl på jakt etter dramatikk i Norsk kulturråd.

Annonse
Kultur

- Det store skillet mellom skjønnlitteratur og sakprosa er i spill. Denne tildelingen er nok et tegn på det, fastslår Alfred Fidjestøl (40).

I går ble han tildelt den prestisjetunge Sult-prisen 2014, som går til markante yngre forfattere.

Annonse

Prisen ble delt ut første gang i 1998, og har gått til senere framstående romanforfattere som Jonny Halberg, Hanne Ørstavik, og Carl Frode Tiller.

I motsetning til de tidligere prisvinnerne, skriver Alfred Fidjestøl sakprosa-bøker, ikke skjønnlitteratur. Skjønt, hvor går grensen? «Spennende og lettlest som en roman», skrev for eksempel Klassekampen, i anmeldelsen av Fidjestøls siste bok «Trass Alt: Det Norske Teatret 1913-2013». Den ble også nominert til Brage-prisen for beste sakprosa. «Som i en roman bringer forfatteren oss tett på personene og hendelsene som har formet Det Norske Teatret», het det fra Brage-juryen.

 

Fortellende

- Jeg prøver å skrive fortellende sakprosa. Jeg ser etter dramaturgi i stoffet som skal gjøre det fristende å lese. I kildene leter jeg etter sceniske hendelser som kan belyse temaer og personer jeg skriver om, sier Fidjestøl. Han er utdannet filosof og arbeider som journalist. Tidligere har han skrevet bøkene «Hans Jonas» (2004), en monografi om den tyske filosofen ved samme navn, og «Eit halvt liv» (2007), biografien om Per Sivle.

«Forfatterens tre bøker kombinerer kraftfull, bevegelig prosa med språklig og historisk avansert tankearbeid», het det i Sult-juryens begrunnelse.

- Jeg er glad for at juryen har sett bøkene mine som et forfatterskap. Som sakprosa-forfatter blir du fort sett på som «en bok her» og «en bok der» om hvert sitt tema. I begrepet forfatterskap ligger det at man har ser noen lange linjer, og også bygger noen forventninger til framtidige bøker, sier Fidjestøl.

 

Galehus

Nå har han nettopp gjort klar sin nye bok, som kommer ut i september: «Frå Asker til Eden. Askerkretsen 1987-1924», om hvordan kretsen rundt Hulda og Arne Garborg ble et kraftsenter i norsk kulturliv.

Annonse

- De var tre par som sammen kjøpte en gård i Asker. De elsket og hatet hverandre, var inn og ut av galehus, samtidig som de reiste Det Norske Teatret, en nynorsk dagspresse, gjenreiste folkedansen, satte i gang store oversettelsesprosjekter og ordboksarbeid - de forandret Norge i løpet av disse tre årene, mener Fidjestøl.

- Dette er grådig fascinerende stoff. Jeg kom over dette da jeg jobbet med historien om Det Norske Teatret, og skjønte at her lå det en bok.

 

Statlig styring

Det er mindre umiddelbart dramatisk stoff Fidjestøl nå er i gang med: Han har fått i oppdrag å skrive Norsk kulturråds historie, til 50-årsjubileet i 2015.

- Å skrive om Norsk kulturråd er en tøffere utfordring enn å skrive om Det Norske Teatret, medgir Fidjestøl.

- Jeg må jobbe litt hardere for å finne dramaet. Samtidig handler Norsk kulturråds historie om spennende temaer: Hvordan skal norsk kulturpolitikk forvaltes, konfliktene mellom statlig styring og kunstnerisk frihet, høykultur og lavkultur. Dette er grunnleggende samfunnsspørsmål, som boka om kulturrådet er en gyllen anledning til å diskutere, synes Fidjestøl.

pedersen@dagsavisen.no

 

NAF Sommerkjole NAF NAF KEMERIA NAF 7zR6w
Overmateriale: 95% bomull, 5% elastan Materiale: Jersey Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C